Friday, August 30, 2013

Nana Diaries: Oh berat saya turun!

Assalamualaikum and hello everyone!

Ya Allah dah sebulan dah rasanya I tak update blog I. Dah berhabuk bersawang dah semua. Heheee maaf ye. Tapi tulah, nak buat macam mana I ni kalau tak malas, mesti sibuk dengan itu ini. Tambah-tambah lagi sekarang ni mood raya tak habis habis. Anyhow inshaa Allah I'll try best to update regularly.

Anyway, as we have already know time time raya ni mesti semua orang duk complain badan naiklah, berat naiklah, dah gemuklah, itulah, inilah. Well, I am not excluded. Tiap-tiap hari kalau I tengok cermin mesti duk membebel sorang sorang "alaa, aku dah gemuk wei! Macam mane ni?! Stress stress!" Mulut duk complain gemuk gemuk tapi makan tak nak stop. Selagi ada makanan kat rumah selagi tu tak stop makan. Selagi ade rumah nak serbu selagi tu nak menyerbu. Kalau dah serbu rumah orang tu, kalau makan satu jenis je takpe. Ni tidak! Kalau ade sepuluh menu, selagi tak try semua selagi tu tak nak stop makan! Ohmainana!

 
Oh, before I forgot, I would like to thank everyone yang sudi jemput I datang menziarah sambil menjamu selera di rumah rumah korang sepanjang bulan syawal ni ye. Ada yang I sempat datang ade jugak yang I tak dapat nak datang atas sebab-sebab yang tak dapat nak dielakkan. Hopefully kite tak putus kawan lah ye. Heheee.

Anyway! Let's get to the real thing here. As I mentioned earlier, sepanjang-panjang bulan Syawal ni keje I makannnnn je. However, I was a bit shocked bile I naik atas weighing scale pagi tadi! Ohmaiii ... I dropped a kilo! Mungkin ada yang kate, "hekeleh Nana ni turun satu kilo pun nak kecoh!" Maaflah ye kalau berita gembira saya ni meng-annoy-kan awak awak semua. Saya cuma ingin berkongsi kegembiraan saya. Itu je.

So yea, to my surprise after all those unhealthy fattening food that I consumed non stop for the last few weeks somehow they do not effect me at all. Lagi turunkan berat I adelah! Kalau macam ni, seronoklah I makan selalu! Heheee. Anyway, pikir punya pikir I rasa I dah tahu apa puncanya berat badan I turun. Here's the secret!

Do all these with minimal rest in between. 
Rest for 30 second between reps :)


No no no! I tak makan any supplements. I tak minum any drinks (Well, I did sebelum puasa but once start puasa I stopped sampailah sekarang. Heheee). So yea, as far as I know sepanjang bulan Syawal ni, ini je routine I tiap-tiap pagi. This routine takes about 10-15 minutes je. Tambah dengan warm up dengan cool down, basically around 20 minutes. I akan buat dalam 3-4 kali seminggu. Alaa, tak berat mane pun exercise routine ni tapi it does make you sweat. Plus, mungkin sebab this rountine does not only focuses on strength training but also considered as a cardio (sebab die accelerates your heart rate) die boleh membakar lebih kalori, lemak dan menaikkan metabolism badan kite. So, tu yang berat badan I boleh turun walaupun I makan banyak gila! I RASALAH I'M NOT THAT SURE!

So yea, to those yang macam I asyik complain gemuk gemuk tapi tak berani dan tak percaya dengan all these supplements and stuffs, let's do it the old traditional way iaitu dengan bersenam. Inshaa Allah kalau consistent we will not only lose weigh but we can also stay healthy! Gituuuuuusss.

Oklah, I think that's all for today. 
Inshaa Allah I'll write again soon. 
Have a nice day everyone :)
Thanks for reading!

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment :)