Thursday, July 11, 2013

Nana Diaries: Ramadhan Day One.

Assalamualaikum and hello semua.

Yes yes, I know I promised to update about my 6 weeks challenge every week tapi I only updated the first je. Sorry sangat sangat. Bukan I tak nak update tapi the only reason is I was busy with things around me, so I takde mase nak update. What's worst, I takde mase nak berworkout as I promised myself! Oh noooo. Maafkan daku wahai badan. Tapi takpe, inshaa Allah as work is becoming less and less around here I'll try my best untuk ikut rutin yang I dah buat weeks ago. Doakan I berjaya lah ye. Heheee.

Anyw, pejam celik pejam celik kita dah masuk bulan Ramadhan. Rasanya belum terlambat lagi kan kalau I nak ucapkan SELAMAT BERPUASA. RAMADHAN MUBARAK to all my muslims friends and families all around the globe. Inshaa Allah Ramadhan kali ni will be a much better Ramadhan than before. Aminnnn :)

So yea, apa juadah korang berbuka semalam? Seperti biaselah, I kalau berbuka time Ramadhan ni mesti nak makan tepung pelita dengan popia Zaitun yang dibeli dekat Bazaar Melawati tu. Unfortunately, tahun ni there is no longer Bazaar Melawati. Well, ade je cume kali ni tempat die makaihhh, sangat kocik! Popia Zaitun pun dah takde! Tapi takpe, tepung pelita favourite I masih ade. So, takdelah rase pelik sangat puasa kali ni. Cececeeee :)

Credit to knizam.com. Lapaq cheq tengokkk! Hahaha

So yea, petang semalam awal-awal lagi I dengan kakak sedara I dah pegi beli makan. Tak nak jem dan bertolak-tolak katenya. So yea, once we got what we wanted, we headed home. Alaaa, tak beli ape sangat pun. Setakat tepung pelita, popia lime ketul dengan air kepala. Yela, kenalah berjimat cermat. Kang beli banyak-banyak kang tak habis membazir. Ye dakkk?

So yea, lepas berbuka, siap solat maghrib, semua orang dah siap-siap nak pegi tarawih. Kali ni maid I pun decided to join kiteorang sekali. Nasib baik adik I tak cuti. Kalau tak confirm tak muat kereta. Kang tak pasal-pasal I pun kena drive sekali. Takmo takmo!!! 

Pinjam lah sat gambaq uncle google ni. Masehhhh :)


Just like any other Ramadhan, I dengan family I solat tarawih dekat masjid UIA. One of the reasons why I enjoy doing my tarawih kat UIA sebab somehow suasana kat situ membuatkan I rasa macam dekat Makkah dan Madinah. Yela, kat sane you boleh jumpa macam-macam jenis orang. Ada yang dari Russia, Indonesia, Saudi, macam-macam lagilah. Pendek kate international! Dah name pun Universiti Islam Antarabangsa kan, mesti lah macam -macam jenis nationality kite boleh jumpa.

Anyw, that's basically about it tentang Ramadhan pertama I tahun ni. Ramadhan korang macam mane pulak? Mane korang tarawih? Ape korang makan untuk berbuka? Untuk bersahur? Oklah, that's all for now. Thanks for reading! Inshaa Allah nanti I update lagi. Selamat berpuasa semua!!!!! Jazakallah :)

8 comments:

  1. seronok beteii dieee yeaa.btw happy fasting month dear, may Allah swt bless you and your family ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha! Happy fasting to you too. Aminnnnn :)

      Delete
  2. Replies
    1. Thanks dear. Happy fasting to you too :)

      Delete
  3. salam ramadhan!! kuihhhh~ hehehe... berhati2 di bazaar ramadhan :)

    btw..salam ramadhan +salam kenal ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. Salam ramadhan and salam kenal jugakkk :)

      Delete
  4. selamat berpuasa :)




    i pun suka popia. tp popia zaitun tu x pernah trt pula.

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mekasehhhh :) Eh eh sep sikit. Heheee. Nanti trylah. I pun dah kurang dah makan popia zaitun. Tepung Pelita Melawati je yang tak kurang kurang -.-

      Delete

Thank you for your comment :)