Monday, May 6, 2013

Nana Diaries: Ugly Betty vs. Ugly Nana. Eh!

Assalamualaikum and hello semua.

Alhamdulillah, akhirnya PRU13 telah sampai ke penghujungnya. Kepada yang menang, tahniah dan selamat menunaikan janji-janji anda, dan kepada yang kalah, inshaa Allah there's something good about it. Semuanya qada' dan qadar Allah so, terimalah dengan hati yang terbuka dan jangan mudah melatah. Ohkay, enough with the general election already!

Ok, mesti korang pelikkan apahal pulak tajuk entri I hari ni macam pelik je. Ok, disebabkan oleh kerja office yang belambak, I've decided to destress myself dengan menonton TV series. Mungkin orang kata, "apa barang tengok TV series tengok drama Korea lah baru best! Tengok Running Man lah baru gempak!" Ok, no offense to peminat tegar Running Man tapi honestly I memang tak pernah langsung tengok Running Man and seriously tak pernah langsung teringin atau terlintas dalam otak atau hati I rasa nak tengok Running Man. Mungkin sebab Running Man tu too mainstream kottt. Kekeke. Tapi I do watch Korean dramas tau! Siap Japanese and Taiwanese lagi. Cuma jarang-jarang je. Heheee

Ok, back to the story. I love watching TV series. For some, mungkin dieorang suka tengok Gossip Girl, How I Met Your Mother, Grey's Anatomy, Grimm, Law and Order. Some even enjoy watching Family Guy! Semua orang ada pilihan masing masing. Bagi I, walaupun I tengok each and every single series that I described earlier plus with some other bunch of TV series which kalau I nak list semua one by one sampai tahun depan tak habis (Ok, hiperbola je!), I always have my favourite series yang kalau tengok sepuluh kali pun I tak pernah bosan!

So yea, besides my all time favourite TV series which is F.R.I.E.N.D.S, my another favourite is Ugly Betty. Mungkin ade yang prefer the other version of Ugly Betty (Yo soy Betty, la fea), tapi I prefer this one. One, obviously sebab I paham each and every word and tak payah baca subtitle. Two, sebab walaupun cerita die pasal publishing industry yang I langsung takde kena-mengena except as the end user, somehow banyak benda yang dalam cerita tu yang boleh kita contohi.

America Ferrera as Betty Suarez

For example, as we already know, Betty is someone yang nerdy and not pretty like everyone else, tapi no matter what people do or say to her, she never give up. Her dream is to have her own magazine and walaupun she stucked being Daniel's assistant for like forever, she never give up on her dream. Lagi satu, yes, people make fun of her every single day. Make fun of her appearance, make fun of her outfit, make fun of her because she enjoys eating her sandwiches and bagels and not starving like everyone else just to look pretty and skinny tapi die tak pernah malu dengan diri die. She held her head up high and be herself no matter what!

So, that's Betty. Apa kena mengena die dengan I? Ok, since the first time I watched the series years ago, I belajar a lot. One of it is to just be myself in achieving my dreams. Tak kesahlah orang nak kutuk kita kite ke, orang tak suka kite ke, orang nak make fun of kite ke, yang penting as long as kite tak buat salah and kite tak menyusahkan orang lain, why should we be afraid and stop following our dreams? Plus, why do we have to sacrifice ourselves and be somebody else? Just stay strong and be yourself kan senang? Ye dak?

Nana Kamarul as Ugly Nana. Eh! Pun Bolehhhh -.-

Well, that's all for now. Kalau korang nak tau lagi kenapa I suka cerita ni, feel free to watch them sendiri ok? There are four seasons altogether. Nasib baik I tak suggest FRIENDS yang ade sepuluh season tu. Heheee. So yea, have fun watching. To those yang dah tengok, jom lah share dengan I your thoughts! Have a nice day!

3 comments:

  1. pedulikan apa orang kata...sebab orag lain tak pernah tahu apa yang kita inginkan dan sejauh mana kehebatan kita..=D

    ReplyDelete
  2. Stayyy cute. Kak Nana tak ugly pun k ;)

    ReplyDelete
  3. yup, jadi diri sendiri. Lebih cantik jadi diri sendiri bukan ? =)

    ReplyDelete

Thank you for your comment :)