Wednesday, March 6, 2013

Nana Diaries: Dubai, here we come!

Hello and assalamualaikum semua.

So yea, as promised. Walaupun it took me almost a month to 
actually update this but yea, tak kesahla yang penting I tunaikan janji I.

Anyw, sambung cerita dekat Dubai hari tu, seriously the third and last day was the awesomest! As I mentioned dalam previous post I, setelah I selamat memborong abaya dekat this one shop, then only I came across kedai supplier yang I dah contact when I was in Malaysia. Honestly, geram gile tapi at the same time I was glad sebab walaupun supplier tu ada banyak abaya yang cantik cantik tapi most of the designs semua yang simple simple. The supplier yang I beli sebelum tu abaya die agak fancy sikit. So macam sesuai untuk teens and young adults. So yea, since hari dah malam and my sisters semua dah complain penat, letih, lapar semua we decided to head back to the hotel. Ayah I kata, "esok datang lagi".

The next day, we have nothing much to do. Lepas breakfast we headed to the airport. No no bukan nak balik tapi sebab nak amik adik I sorang lagi yang baru sampai dari KL. Mesti ada yang ade tertanya (kalau takde pun I still nak bagitahu jugak) "kenapa adik u sampai lambat?" Well, sebab die ada kelas and somehow lecturers tak bagi cuti. So, terpaksalah die datamg sendiri :|

Ok, dalam Metro train pun sopek la'i nak amik gambar!

So yea, once adik I sampai, we had our lunch, then kiteorang terus naik Metro train to this one shopping mall. Sorry la I dah tak ingat name die ape. Hehee. Ya Allah! Ramai gile manusia kat situ. Serabut I! Shopping sini sana sikit, kiteorang pun balik hotel.

Hahhh, my favourite part of the day. Oleh kerana adik I baru sampai so he was pretty tired. And since adik I yang dua orang lagi tu asyik complain  penat penat, malam tu mum, dad and I decided to tinggalkan dieorang kat hotel and off we go to continue our 'hunting' session. Once we arrived, kiteorang terus singgah kedai supplier semalam tu. Lama jugak la I kat situ. Sebenarnya tujuan utama I ikut malam tu sebab nak pi tengok kain untuk buat shawls for Petitestaz sebab rasanya macam dah lama I tak jahit shawls. Tapi itula, since day 1 I sampai Dubai sampai la hari ni satu kedai kain pun I tak dapat dapat lagi nak masuk. Sedih I!

So yea, after few hours and few abayas shops akhirnya dapat jugak I masuk kedai kain. Just so you know, I kalau nak buat shawls ni I suka pakai kain chiffon. Satu, sebab die lembut and tak panas. Dua, sebab die tak payah gosok. Sonang hidup mak! Anyw, I decided to masuk ade satu kedai ni. Ya Allah, kain chiffon die! Dah la murah, santek pulak tu! Rambang mata I! 

Since sebab dah rambang mata tak tahu nak pilih, I just grabbed one of the kain yang ade depan I. I baru pikir nak beli berapa meter tetiba orang kedai tu cakap "make it fast, you have to go". I was like eh, aku tak sampai 2 minit masuk dah suruh aku blah! Then mum asked "are you closing?" and he said "no, we have new stocks".

So I dengan my mum ingat dieorang ni suruh kiteorang keluar kejap sebab nak masukkan stock baru. Sekali bile kiteorang keluar die terus suruh bayar untuk kain yang I pilih satu tu tadi. Bengang gile I! I mean c'mon la aku datang jauh jauh nak beli barang kau, kau suruh aku balik. What's worst, bile I cakap I nak beli banyak lagi and I nak balik Malaysia esok, die boleh cakap come tomorrow we open at 9am. Menyirap I! Mane taknye, mengikut experience I, dieorang ni cakap je bukak pukul 9am, pukul 10.30 pun belum tentu bukak. And my flight to Madinah esok at 11am. Mane sempat beb!

Tak peduli orang tu cakap ape I main tarik je satu lagi kain from kat dalam kedai tu keluar and said "I want this". Bengang je muka die. Once die potong and bagi kain tu kat I, die terus mintak duit. Takut I tarik kain keluar lagi lettew! Cis, jauh jauh penat penat I datang, 2 kain je I dapat. Sedih! Oleh kerana dah marah dan sedih dan penat, I terus takde mood nak pi belek belek kain kat kedai lain. Hence, we decided to head back and tidurrrr!

Off to Medina I go. Bismillah :)

So yea, itulah cerita I masa I tiga hari kat Dubai.
 Inshaa Allah kalau ade rezeki lebih nanti boleh I pegi Dubai lagi. 
That's all for now. Sorry for the delay.
Inshaa Allah nanti i tulis lagi.
Thanks for reading!

12 comments:

  1. wahhh!!! seonoknya ke dubai... tak patut lah dia buat macam tu.... customers kan always right kan sis? huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi dear. Tu la, tak patut la kan. Tapi nak buat macam mane maybe that's the way dieorang kerja. Who knows kan :)

      Delete
  2. untgla g dubai..
    nk ole ole..
    hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehehehe. Tak sempat nak beli ole ole. Hikhik!

      Delete
  3. mak aih untungla pegi Dubai leh jenjalan.Tak pernah terfikir lagi nak pegi jejauh, paling jauh sabah.. tapi masalah negara plak sekarang.

    nampaknya wiken ni pegi Mid Valley je la.. ada IT Fair :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah ade rezeki lebih :)
      Hahaha, marilah kita ke MidValley bersama-sama! LOL

      Delete
  4. Replies
    1. Heheee alhamdulillah. Thankyou dear :)

      Delete

Thank you for your comment :)