Friday, October 12, 2012

Nana Shares: My 5 Must Have!


Orang selalu tanya I …

“macam mana you mix & match your wardrobe?”
“macam mana you make yourself simple yet nice?”
“macam mana … macam mana … macam mana!!!!”

Honestly, I don’t think I’m that fashionable. I don’t think I’m that good in dressing up. Kalau nak ikut kan lah, I don’t really put that much thoughts and effort when it comes to dressing up. If you must know lah kan, tiap-tiap kali kalau I nak keluar, I just grab whatever I see dalam almari I. And FYI, dalam almari I, there’s no such thing as branded stuffs! Not even Zara atau Forever 21! Gucci Prada Armani lagi lah kirim salam! So yea, how do I actually make myself look presentable?

Well, if you noticed no matter what I wear, there’s something basic yang I pakai. So yea, here’s the list of 5 things yang I rasa sangat essential yang perlu ada dalam almari korang. Dengan adanya LIMA benda ni, inshaAllah nothing will go wrong. Tak kira lah dengan ape pun korang nak match benda-benda ni.

Simple Black Scarf
Tak kiralah korang ni jenis yang suka pakai tudung sarung, shawl, tudung bawal (tudung saji pun boleh), do make sure that you have at least one basic and simple scarf yang senang nak pakai and match. Since I seorang manusia yang jenis suka pakai shawl berbelit-belit macam ular, I always make sure yang dalam almari I MESTI ada at least satu plain black chiffon shawl. Alasan? Chiffon tak payah gosok and hitam tu kan boleh match dengan semua warna ;)

 

White Button Down Blouse
Sebenarnya bab blouse ni tak kesah nak warna apepun. Ada yang suka hitam, ada yang suka biru, ada yang suka kuning, ada yang suka purple but for me white is better. Alasan? Sama macam shawl tadi, putih pun senang nak match denagn semua warna. Kekeke~


Blazer
Sekarang ni, blazers is no longer just an officewear. Kadang-kadang tu, nak pi makan cendol bawah pokok pun orang boleh pakai blazer. For me, blazer is something yang sangat important sebab no matter what you wear, once you sarung je blazer, you will automatically look much much better. Kalau macam I ni, tengah syok-syok baring baring atas katil tetiba ehemehem call ajak pi makan cendol bawah pokok kelapa, benda pertama yang I sarung is blazer! Malas wa nak tukar baju make up cantikcantik. Buang masa mak je! Hehee. Tapi INGAT… jangan la pulak kalau korang nak pi supermarket malas nak tukar baju kelawar tu korang terus sarung blazer. Silap hari bulan boleh kena hantar masuk tanjung rambutan wooo!

 

Comfortable Jeans
Yang ni I rasa semua orang tahu and basically everyone has a pair of jeans dalam almari dia. Alasan? Jeans boleh pakai for any kind of occasion. Pakai jeans nak pi makan cendol bawah pokok pun boleh, nak pi memancing pun boleh, nak keluar dating dengan ehemehem pun boleh, nak pi pasar malam beli daging ke sayur ke pun boleh! Kira serba boleh lah jeans ni. And since jeans ni serba boleh and you really have to find something yang memang betul betul betul suits you, tak salah rasanya kalau kita invest lebih sikit on this thing ;)

 

Flats
Last but not least, flats! Flats as in kasut bukan flat Sam Peng tu tau! Tak kira la korang ni jenis yang suka pakai wedges, high heels, boots or even flip flop atau dalam bahasa rasminya selipar, do make sure yang korang at least have a pair of flats yang comfortable. Your feet need some rest too ya know ;)

  

So yea, itu lah 5 barang penting yang tak kira apa pun cara atau gaya yang I pakai, one of these five mesti ada! Kira dengan adanya barang-barang ni dalam almari I, selamat la dari fashion disaster inshaAllah. So yea, I hope this help. Siapa kata kalau nak nampak cantik bergaya kita kena belanja beribu ribu and almari baju kena sebesar Ikea. No no NO! Heheee :)

That's all for now. I shall write again soon inshaAllahh.
Have a nice day everyone. Toodles~

ps: entri ini tiada unsur-unsur riak atau takabur, hanya sekadar ingin berkongsi :)

14 comments:

Thank you for your comment :)