Monday, August 27, 2012

Nana Diaries: Eid Lagi!

Hello everyone. Assalamualaikum.

OK, hari ni I nak tulis pasal my second raya pulak. 
Well, I taktahu lah about korang but my second raya ni takde lah semeriah hari pertama 
but there's something interesting yang boleh dishare. 
So, let's start the story shall we?

PAGI RAYA KE-2.
Me: Kita nak pegi raya mana hari ni?
Dad: We're going to tok ayah's cousin's place.
Me: To where?! Sounds complicated.
Dad: Ikut jela jangan banyak tanya.

FYI, family belah my dad sangatlah besar. Just imagine, adik beradik dia je dah 12 orang. Tambah lagi sedara dia, sepupu sepapat, atok sedara, nenek sedara OMG! No wonder tiap-tiap kali raya ada je unknown people yang datang. Bila tanya siapa, jawapan dia "oh, tu my cousin" "oh tu matok's cousin" blablabla. 

Anyw, sampai je rumah tok ayah's cousin I macam lost kejap. Mana taknya, almost everyone yang ada kat situ I tak kenal. So, I duduk jela dengan my sister dekat sebelah matok. Malu lah katakan. Tengah syok syok makan macaroni soup, tetiba my sister cakap "eh, tu bukan Akma AF ke?" Dengan muka yang penuh excited I toleh kiri kanan "huh huh mana? mana?" "Dia dah kat luarlah. Tak payah la excited sangat. Malu kottt!"

Rasa rasa korang apa terjadi lepas tu? 
Dapat tak Cik Nana jumpa dan bergambar dengan Akma AF? 
And apa dia buat dekat rumah Ayah Leng tu??? 


Oh jawapannya mestilah TIDAK. No, I tak jumpa Akma. Muka dia pun tak nampak, nak amik gambar lagi lah tak! But I think I saw the husband. Sebab masa I toleh kiri kanan tu I nampak seorang yang sangat familiar. Takde la familiar sangat tapi macam penah tengok lah. Balik rumah tu I terus tanya my dad tapi as I expected my dad akan jawab "how should I know". So, I tanya matok and she said yes, tu Akma. She's Ayah Leng's nephew's wife ke apentah I can't really understand. UNBELIEVABLE BETUL! Oh and the picture above tu, that was last year's Eid. Masa tu I went for Hazama's open dewan. LOL!

MALAM RAYA KE-2.
Just like any other raya, malam kedua kiteorang mesti berkumpul dekat rumah Auntie Teh. Remember I told you yang we have our own slots and signature dish? Well, tonight is her slot and the signature dish is Nasi Beriyani. Tiap-tiap raya ke-2 kiteorang mesti makan nasi beriyani. Sedapppp!!


Well, I ingat lagi, since I was a kid, I suka gila dengan rumah Auntie Teh and I really looking forward  to everytime nak pegi rumah dia. Kenapa? I have no idea why. I ingatkan I sorang je macam tu rupanya tiap tiap kali raya almost everyone is excited to pegi rumah Auntie Teh especially the kids. Maybe sebab kawasan rumah dia agak besar and macam ke dalam sikit so macam tak berapa nak bahaya lah kalau nak main lari lari kat luar. Plus, kalau dekat rumah Auntie Teh ni somehow cousins and I selalu dapat conquer the best section of the house which is the TV section. Hikhik! And time ni lah my nephews and cousins and uncles berlawan-lawan main mercun dengan jiran-jiran keliling rumah tu =D Boleh pokak telinga den!

So yea, that's about my raya kedua.
I shall continue with the rest of it soon.
Thanks for reading.

8 comments:

  1. raya kali ni x bergambar sangat...mcm x best jerr nak snap2 gambar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaa, kenapa pulak. Not good not good :D

      Delete
  2. raya ramai-ramai sangat seronok..boleh kenal ramai sedara lebih mndalam,:P

    ReplyDelete
  3. wah !
    ade bau bau bacang dengan retis lah . huhu
    meriah ! :D

    ReplyDelete
  4. manyak nye gambar, kite xde gambar raya pon :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaa, kenapa x amik gambar banyak2? Heehee :D

      Delete

Thank you for your comment :)