Tuesday, June 12, 2012

Nana Diaries: Kidzania

Hello semua. Assalamualaikum.
Apa habaq? Sihat? Alhamdulillah. Tak sihat? Makan ubat.

Anyw, sebelum Cik Nana memulakan bicara pada kali ini, Cik Nana nak mengucapkan ribuan terima kasih kepada mereka-mereka yang sudi singgah terjah terbaring bergolek (yang terkentut pun ade!) dekat blog Cik Nana yang tak seberapa ni. Selain itu, kepada mereka yang Cik Nana tak berkesempatan untuk terjah dan singgah kembali tu, minta maaf banyak banyak ye. InshaAllah ada masa Cik Nana singgah.

Ok, back to the story here. Last weekend merupakan weekend yang sangat busy buat Cik Nana. Almaklumlah, last week cuti sekolah so macam-macam lah plan yang dibuat untuk the kids. Dah macam ibu-ibu pula rasanya padahal adik dengan sepupu sepapat je. Well, Cik Nana ni boleh dikatakan rajin melayan kanak-kanak riang yang sering bertempek dekat rumah ni. Selalunya, time time cuti ni lah Cik Nana akan diheret oleh adik dan sepupu sepapat untuk ke hulu ke hilir. Well, kali ni they decided to drag me to Kidzania.

Ok, bukan the kids je yang teruja nak ke Kidzania, Cik Nana pun excited sekali hokeyh! Biasalah, zaman kita dulu manade Kidzania ni. Cik Nana dulu main masak-masak, kawen-kawen congkak batu seremban gasing dan sebagainya dekat belakang rumah je. Takde maknenye nak berangan jadi pilot, mechanic, bomba ape lagi? Memang dalam mimpi jela cik non oiiii. 

So yea, around 10.30am, we arrived at Kidzania. Cik Nana decided to park dekat Ikea je since nak pegi membeli belah di Ikea lepas tu. Yela, konon-konon dieorang ni nak stay for two hours je. Sekali amikkaw! Sampai habis dieorang duduk situ. Nasib baik lah that session sampai pukul 3pm je. Buatnya sampai 12am memang tidur situ lah Cik Nana jawabnye.

OK, to be honest Kidzania is a fun and interesting place not only for kids but also for orang yang agak tak berapa nak kids macam Cik Nana ni jugak. Mane taknye, tengok budak-budak ni comel comel je. Ada yang jadi police, secret agents, firefighters, newscasters, doctors, pilot, reporters, radio DJ macam macam lagi lah. Yang paling exciting bile tengok budak-budak ni kelam kabut lari sini sana hantar poslaju! Sampai tergolek golek kotak poslaju tu! Sakit perut Cik Nana gelak. Overall, memang exciting lah. Tak percaya datang lah sini. Ok, Kidzania sila amik saya kerja. Hikhik!

So yea, to those who yang ada anak-anak tu boleh lah bawak anak-anak anda ke Kidzania ni. Bukan setakat berhibur je, belajar pun boleh! Macam adik Cik Nana tu, siap ada CIMB ATM card, Aliianz Insurance dengan driving license lagi. Entah bila dia buat pun Cik Nana taktahu. Tahu tahu dah ada semua benda. Good job good job. Pandai berdikari. Lepas ni boleh pegi lagi. LOL

So yea, that's all for now. I shall update again soon. Take care everyone. xox

Pictures of the day
Dah macam Power Rangers dah.
BERTUKARRRRRRRRR!

Kanak-kanak rajin bekerja.
Occupation: TM Unifi Engineers

Occupation: Hitz FM DJ

Occupation: Weatherperson

Budak malas bekerja.
Activity: Jewelleries shopping -.- 

Amboiii, kira duit ke tu dik. Banyak duit. Bak sikit boleh =P

Bila mereka tidak mendengar kata. Jyeahhhh~

 Tumpang sekaki ye ...

... dua kaki pun boleh =P

18 comments:

  1. Replies
    1. best best! Kalau rase kids pegi la. Hikhik

      Delete
  2. macam best je tempat ni. mcm2 ado :p

    *eh ada kak nad jugak tudung kuning tukan? :p*

    ReplyDelete
    Replies
    1. best best. hikhik.
      Eh! Macam mane kenal die?!

      Delete
  3. waaa, mcm best je. untunglah budak-budak sekarang :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn. untung gile dieorg. dulu-dulu manade bende ni semua :(

      Delete
  4. even kidzania,
    tp org2 dewasa yg excited lbih bnda2 camnie haaa..haha! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. agakla. sebab zaman dulu kan takde :P

      Delete
  5. wah bestnya pegi sini... macm2 ragam ader...
    tmpat2 pun mnarik..

    ReplyDelete
  6. orang besa tak bawak budak pun boleh masuk ek? Kata jer salu makan MCD dekat sana, tapi nak masuk macam segan sebab tak bawak budak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sadly no. Tapi kids die sampai 17 tahun. So, xde la nak kids sangat. Hikhik

      Delete
  7. mcm syok jeeee. yg besor pun boleh jadi kecik klu tempat cmni kan. hee.

    ReplyDelete
  8. macam seronok jer..org besar pun bleh masuk erk..nak g ah

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok jugak. Boleh je tapi kena ada kids (3 to 17 years old). Kalau orang besar je x boleh :)

      Delete

Thank you for your comment :)